Zoeken

CELA is een samenwerking tussen partners uit elf Europese landen en wordt geïnitieerd en gecoördineerd door literair productiehuis Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost) uit Nederland. Het consortium van Italiaanse, Spaanse, Sloveense, Tsjechische, Poolse, Bulgaarse, Servische, Roemeense, Belgische, Ukrainse en Nederlandse literaire organisaties biedt ruim honderdtwintig literaire makers een internationaal ontwikkelprogramma aan.

Initiatiefnemer en Wintertuindirecteur Frank Tazelaar:

“We zijn enorm blij met deze prachtige toekenning. Want CELA zorgt ervoor dat een nieuwe generatie literaire makers al vroeg in hun carrière binnen een Europese context kan opereren. In een onzekere boekenmarkt biedt dit organisaties, schrijvers en vertalers nieuwe kansen, die zonder de steun van de EU ondenkbaar zouden zijn.”

Naast nieuwe vertalingen is er veel aandacht voor contact met uitgevers en met het publiek. Het resultaat is een sterk Europees netwerk waarbinnen literaire makers een kansrijke beroepspraktijk kunnen opbouwen.

Over CELA
De geselecteerde talenten voor CELA doorlopen een intensief traject van vier jaar, gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, tools en een internationaal netwerk. Dit doen zij aan de hand van masterclasses, residenties en marketing- en publiciteitscampagnes. Een Europese tour langs elf grote festivals en diverse netwerkevents met bekende schrijvers, uitgevers en literaire organisaties, helpt hen dat doel te verwezenlijken.

Samen kunnen de deelnemers en partners van CELA een aantal uitdagingen van deze tijd aanpakken en ze in perspectief plaatsen – van groeiende tegenstellingen en verschillen in Europa, tot een veranderende uitgeefindustrie. Ze delen werk, en overbruggen de afstanden tot elkaar, de literaire industrie en het Europese publiek.

Ga naar de website van CELA

Meer nieuws