Zoeken

Na de succesvolle primeur in 2016 is er op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 een nieuwe editie van De Nacht van de Eusebius. Een multidisciplinair evenement in de Eusebiuskerk over de Slag om Arnhem in september 1944, de evacuatie en de verrijzenis van de stad in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. In de voorstelling worden bruggen geslagen: tussen heden en verleden, tussen Arnhem en de rest van de wereld en tussen generaties.

Al deze verhalen worden tot leven gebracht met interviews, video, dans en speciaal hiervoor gecomponeerde muziek. Nu, 75 jaar later, laten we de grond opnieuw trillen. Deze keer door de galmende klokken van de Eusebius, de stampende voeten van jonge Arnhemse dansers (onder leiding van choreograaf Wensley Piqué) en de muziek van Wout Kemkens (Shaking Godspeed/Donnerwetter), Vedran Mircetic (De Staat), Bob Hogenelst (Birth of Joy) en Rutger Drenth (Krach). Regisseur Jeek ten Velden is de regisseur van de avond.

Persoonlijke verhalen van toen lopen synchroon met persoonlijke verhalen van nu. Het zijn verhalen die worden verteld door Arnhemmers die hier de oorlog hebben gezien, maar ook van kinderen en jongeren die recent oorlogen zijn ontvlucht. Door de ogen van deze getuigen wordt invoelbaar dat oorlog niet gebonden is aan één moment en plaats, maar dat het altijd en overal is. Er zijn altijd slachtoffers, er zijn altijd overlevenden en er is altijd de veerkracht van de mens die opnieuw wil beginnen.

Kijk ook op nachteusebius.nl of de Facebookpagina.

 

Credits

Componist: Wout Kemkens | Musici: Wout Kemkens (bas, gitaar), (Shaking Godspeed/Donnerwetter), Vedran Mirčetić (gitaar), Bob Hogenelst (drum) en Rutger Drenth (sound engineer), Bob van der Linden (carillon), Johan Luijmes (kerkorgel) | Choreografie: Wensley Piqué | Regie: Jeek ten Velden | Productie: Quirijn Lokker | Techniek: Wout Jansen

De Nacht van de Eusebius is een productie van Rotaryclub Arnhem in samenwerking met productiehuis De Nieuwe Oost, Rotaract Arnhem-Centrum en Stichting Eusebius Arnhem. Financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en vele sponsoren.