Zoeken

De Nieuwe Oost organiseert onder de noemer De Nieuwe Oost Academy een reeks verdiepende bijeenkomsten met experts uit het veld. Op maandag 28 oktober is het thema creative producing.

Wat is creative producing?

De term creative producer is overgewaaid uit Engeland en Amerika: een functie waarin iemand zich tussen kunstenaars, financiers en het publiek beweegt. Op een vernieuwende, duurzame en inclusieve manier verbindt een creative producer alle partijen met elkaar. Werkend vanuit een uitgesproken creatieve visie en missie, zoekt men via deze vorm van producentschap naar draagvlak, relevantie en de juiste (sociale) context waarin het werk van makers ontwikkelt kan worden. Het ondernemerschap heeft de creatieve/artistieke inhoud als uitgangspunt.

Inhoud van de bijeenkomst

Deze ochtend zal Rachel Feuchtwang een inleiding te geven over creative producing, waarna we met elkaar in discussie gaan. Rachel geeft sinds 2010 les in ‘creative producing’ en werkte als creative producer en adviseur met diverse makers en gezelschappen in de podiumkunsten.

De drie casussen worden voorgelegd door maker Igor Vrebac, danscollectief Arnhemse Meisjes en producent Quirijn Lokker: zij delen vragen en knelpunten uit hun beroepspraktijk met Rachel en de groep. Daarin worden vragen gesteld – en beantwoord – die voor professionele makers van toepassing zijn. Vragen als: Waar ervaar je nu wrijving/belemmering in je praktijk? Wat heb je nodig om je vaardigheden te ontwikkelen binnen je eigen praktijk? Waar ben je naar op zoek? Er zal uitgebreid ruimte zijn voor vragen en discussie.

De ochtend is gratis toegankelijk, aanmelden verplicht.

Over Rachel Feuchtwang

Rachel Feuchtwang is o.a. docent bij de Opleiding Productie Podiumkunsten van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en geeft sinds 2010 les in ‘creative producing’. Zij is ook betrokken bij de DAS Graduate School als coach voor de Master Creative Producing. Als creative producer en adviseur in de podiumkunsten werkte zij met diverse makers en gezelschappen. Op dit moment werkt ze als zakelijk directeur van Schweigman&. Eerder werkte ze o.a. met Edit Kaldor, Dries Verhoeven, Roos van Geffen en met gezelschappen, kunstenaars en organisaties in het buitenland. Daarnaast heeft ze ook diverse beleids- en adviesfuncties bekleedt bij o.a. denktank Kennisland, e-sector instituut Virtueel Platform, Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunsten en werkte ze als begeleider/coach bij Leiderschap in Cultuur (LinC). Met behulp van een combinatie van theorie en diverse creatieve praktijken, en met haar praktijkervaring binnen een brede cultuurkritische context, wil ze de volgende generatie theatermakers vooruit helpen.