Zoeken

Jaarlijks nodigt De Nieuwe Oost enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in Theater a/d Rijn. In deze periode kunnen ze onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het De Nieuwe Oost team.

Residentie Alioune Diagne – oktober 2021

Dit onderzoek naar de liefde is een thema dat ik wil ondervragen, door elkaar schudden, steeds opnieuw bezoeken en onderzoeken voor de rest van mijn leven. Iedere keer als ik er behoefte aan heb, of gewoon zin erin heb, pak ik dat onderzoek weer op.

De eerste versie, met als titel AMOUR, vormde en hommage aan Maurice Béjart, dat levendige voorbeeld vol liefde.

De tweede versie: AMOUR, AMOUR, was een ode aan de stateloze Mauritaanse danser.

De derde versie: AMOUR, AMOUR, AMOUR zal drie delen tellen:

+ Liefde als een spirituele kracht

+ Liefde als een bron van energie die ons laat leven en ons van binnen oplaadt

+ Het samengaan van liefde en scheiding. Een kind in de buik van zijn moeder zal uiteindelijk naar buiten komen.  Dat kind zal het huis van de ouders verlaten, zal alleen of samen gaan leven, scheiden van zijn of haar partner, en uiteindelijk altijd sterven en de mensen die hij beminde en door wie hij bemind werd achterlaten.

 

Credits foto: Marie Charbonnier

 

 

Over de maker Alioune Diagne

Alioune Diagne is afkomstig uit Saint-Louis, Senegal en sinds drie jaar woonachtig in Kampen met zijn Nederlandse vrouw en twee kinderen. De afgelopen tien jaar heeft hij op artistiek en cultureel vlak veel bereikt en betekend op lokaal (Saint-Louis), nationaal (Senegal) en internationaal niveau. Dit komt tot uitdrukking in drie grote projecten:

  1. Het Château een multidisciplinaire culturele broedplaats in Saint-Louis, Senegal.
  2. Het jaarlijkse internationale festival Duo Solo Danse voor hedendaagse dans in Saint-Louis.
  3. Compagnie Diagn’Art, waarmee hij dansproducties maakt die wereldwijd te zien zijn.

Als maker toont Alioune vier gezichten: danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en programmeur. In Nederland wordt hij ondersteund door Stichting DuoSoloDanspartners. Zij helpt Alioune Diagne bij opbouwen van zijn danspraktijk in Overijssel en Nederland. Alioune heeft nauwe banden met het Korzo Theater in Den Haag. Hij heeft een groot wereldwijd netwerk in de dans- en kunstensector. In Kampen is hij Huisgenoot bij de Stadsgehoorzaal.