Zoeken

Op vrijdagavond 28 juni won Lisa Huissoon, vierdejaars ArtEZ Creative Writing, de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste afstudeerproject van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. De winnende tekst heeft als titel Alle mensen die ik ken en is een poëtisch archief in boekvorm van alle mensen die ze kent – waarin hun namen gekoppeld worden aan relaties, locaties en associaties. Het was de vijfde keer dat deze prijs werd uitgereikt. 

Studenten van de opleidingen Woordkunst (Conservatorium Antwerpen), Beeld en Taal (Rietveld Academie Amsterdam), Writing for Performance (HKU Utrecht) en Creative Writing (ArtEZ Arnhem) werden afgelopen maanden uitgenodigd om hun afstudeerwerk, variërend van proza tot poëzie en van scenario tot scripts, in te sturen. Een onafhankelijke jury, bestaande uit Persis Bekkering (De Volkskrant, De Gids, schrijver), Ellen van Tichelt (DeBuren) en Jibbe Willems (theaterauteur), beoordeelde deze teksten anoniem. De winnaar krijgt een geldbedrag gesponsord door CB, een online publicatie bij De Gids en een optreden op het Wintertuinfestival.

De jury koos voor Alle mensen die ik ken. “Een totaalkunstwerk dat er qua vorm uitspringt en onmogelijk in een genre te vatten is”, aldus het juryrapport. “De schrijver plaatst zichzelf in het middelpunt van die sociale relaties, waarin je als lezer verdwaalt, zoals het een goed labyrint betaamt. De schrijver onderneemt een poging om die relaties tastbaarder te maken en creëert een zelfportret door zelf afwezig te zijn. Soms kwetsbaar, soms lichtvoetig, met zinnetjes die in hun eenvoud een heel leven kunnen openen is dit werk met recht een meesterproef te noemen.”

ArtEZ Creative Writing-student Lot Veelenturf ontving voor het First Person Platform een speciale vermelding. Volgens de jury is het online platform voor Nederlandse genderqueer makers een grote, noodzakelijke aanvulling voor de Nederlandse literatuur en de samenleving als geheel. Het concept is daarbij diepgaand uitgedacht en het bijbehorende essay valt op door de heldere taal en humor.

De prijs werd in voorgaande jaren gewonnen door Selin Kuşçu (2018), Yelena Schmitz (2017), Lotte de Vos (2016) en Jorina van der Laan (2015).

Meer nieuws