Zoeken

Igor Vrebac

fysiek theatermaker

Igor Vrebac onderzoekt in zijn voorstellingen thema's als gender, seksualiteit en identiteit. 

De in Bosnië-Herzegovina geboren en in Nederland opgegroeide Igor Vrebac (1986) studeert in 2012 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar hij zijn diploma in acteren en theatermaken behaalt. Vanaf dan speelt hij bij groepen zoals DOX en Toneelgroep Oostpool en tussen 2012 en 2015 werkt hij nauw samen met de Noorse regisseur Øystein Johansen aan vier voorstellingen.

Om zijn organische en fysieke manier van spelen nog meer diepgang te geven, volgt Igor Vrebac internationale workshops in de Chubbuck acteertechniek. Elisabet Sevholt en Romy Wuyts waren de docenten in zowel Nederland als Zweden. Dan is hij te zien in Nederlandse televisieseries zoals Noord/Zuid, Zwarte Tulp (S.2) en in korte en lange speelfilms zoals INERTIA en The Windmill Massacre.

Solo-voorstellingen

Omdat verhalen vertellen via podiumkunsten zijn passie en doel is, onderzocht Igor Vrebac zijn eigen manier van werken in het theater. Tussen 2012 en 2016 produceerde, maakte en speelde hij drie solovoorstellingen: James’ Dream voor het Over het IJ Festival; Homo Sapiens, welke de juryprijs won voor ‘Beste Korte Performance’ tijdens het Spaanse ACT Festival in 2015; en My Father Was A Terrorist welke een coproductie was tussen RIGHTABOUTNOW Inc. in Amsterdam en Contact Theatre in Manchester.

Regiedebuut en eigen voorstellingen

In 2016 maakte hij de stap om alleen te maken en zijn regiedebuut Macho Macho ging in september van dat jaar in première en ontving de ‘Dioraphte Best of Amsterdam Fringe’-award. Na de succesvolle tournee in Nederland was de voorstelling ook te zien in Engeland en Zuid-Afrika. In 2017 maakte hij TRÆNS, een sexy ritueel om het mannelijke en vrouwelijke bloot te leggen. In 2018 maakte hij HEROES, waarin hij de wondere wereld van vrouwelijke bodybuilders onder de loep nam. HEROES is het sluitstuk van een drieluik waarin hij zijn persoonlijke verhouding tot, en perceptie op het mannelijke en het vrouwelijke gedrag onderzoekt. Daarnaast werd hij genomineerd voor de prijs van beste choreograaf door De Nederlandse Dansdagen. In 2019 deed hij tijdens het Atelier op Oerol onderzoek naar de seksappeal van Moeder Natuur met zijn project Evolution Baby. In 2020 en 2021 werkte hij aan de voorstelling OMG, die in juli 2021 in première ging. Hij onderzoekt in deze voorstelling zijn verhouding tot durven geloven.

Traject van Igor Vrebac bij De Nieuwe Oost

Met zijn traject bij productiehuis De Nieuwe Oost in Arnhem wil Igor een theatrale en choreografische manier van werken ontwikkelen om vervolgens een meer onafhankelijke en internationale maker te zijn. Naast acteren en theater maken, schrijft Igor ook aan korte filmscenario’s en geeft hij workshops en begeleiding aan performers in verschillende (kunst)disciplines.

'De intense overgave van de performers dwingt bewondering af' Theaterkrant - Wendy Lubberding

Waar het Vrebac en zijn vrouwen om te doen is geweest, is de vrouwelijke energie te lokaliseren en doorgronden. De intense overgave van de performers dwingt bewondering af, maar is ook humorvol – Nina Fokker is hilarisch in haar vergaande, hulpeloze oerdrang en lijkt niet in staat zichzelf ervan te weerhouden het complete pand omver te beuken.

toon meer

Maakproces Igor Vrebac - Het Atelier

Igor Vrebac werd geselecteerd door Het Atelier en maakte de voorstelling Evolution, baby voor festival Over 't IJ en Oerol.

Gerelateerd nieuws

This site is registered on wpml.org as a development site.