Zoeken

Theater a/d Rijn opent het seizoen op do 26 september met een nieuwe editie van VIERxVIER: vier aanstormende makers laten in vier uiteenlopende korte performances zien wat dans en beweging vandaag de dag allemaal betekent. De nieuwe makers zijn Amisha Kumra, Niek Vanoosterweyck, Peeled Collective en Ibrah Silas Jackson. Van hiphop tot modern en alles daartussenin presenteert VIERxVIER een caleidoscopische blik op dans.

Over de makers en hun werk

De Indiase Amisha Kumra groeide op in Noorwegen en mixt alles van ballet tot Bollywood en house tot Kathak. In Peeling My Purple Onion werkt ze met een live muzikant en improvisatie, afgestemd op hertz-frequenties. Vanuit haar biculturele achtergrond en verschillende dansdisciplines neemt Amisha je mee langs de zeven chakra’s, met de pranayama-ademhaling als drijvende kracht.

Voor Niek Vanoosterweyck is dans pure empowerment: een manier om jezelf te bevrijden van beperkingen. Hij vindt deze vrijheid in mime. In Bang! Or I Want Everything To Click laat Niek zich inspireren door de explosieve energie van anime en krumping. Met deze fysieke energie voedt een interactieve machine, wat resulteert in een solo bing-bang show die je laat nadenken over allesverwoestende schepping en vernietiging.

Arnhemse makers Emma Hanekroot en Emma Versluys vormen samen Peeled Collective. Voor VIERxVIER maakten ze Echoes of Contrast, een persoonlijke danstheatervoorstelling over generationeel verdriet. De ene Emma verwerkt haar onderzoek naar zelfkennis en genezing en poëzie, terwijl de andere Emma deze teksten omzet in kleurrijke illustraties. Samen brengen ze deze rijke lagen samen in een meeslepend duet.

Regisseur en choreograaf Ibrah Silas Jackson ken je misschien nog van CONVEYdANCE. Hij komt uit de hiphop, maar haalt ook inspiratie uit Funk en Afrikaanse culturen. Voor Unravel Threads duikt hij in groepsdruk, beïnvloeding en de angst voor competitie waar jongeren mee dealen. Drie dansers uit verschillende stijlen gaan op zoek naar authenticiteit en zelf-empowerment.

We openen het seizoen 24/25 feestelijk op donderdag 26 SEP met de première van VIERxVIER.

Lees meer over dit project

Meer nieuws