Zoeken

Actualiteit, urgentie en verbinding

Met het aanstellen van Peter Hendrikx bouwt De Nieuwe Oost verder aan een stevige toekomst binnen het kunstenveld. De Raad van Toezicht koos voor Peter vanwege zijn scherpe visie op talentontwikkeling en het begeleiden van jonge makers. Hendrikx heeft een brede achtergrond als regisseur, coach en producent in de culturele sector, onder andere bij Fonds Podiumkunsten, DOX en Stichting Amare. Vanaf 1 mei staat hij als mede directeur van De Nieuwe Oost tevens aan het hoofd van Theater a/d Rijn. Met de makers in Arnhem wil hij inspelen op actualiteit, urgentie en verbinding. ‘Als we de kunsten levendig en toekomstbestendig willen houden, is een sterke talentontwikkelingspraktijk in mijn ogen onmisbaar – en Covid-19 heeft die urgentie alleen maar op scherp gesteld.’

Nieuwsgierigheid en creatie vanuit vragen

Hendrikx voelt een natuurlijk verwantschap met De Nieuwe Oost. ‘Ik zie dat een nieuwe generatie makers niet begint met maken om een bepaalde discipline te leren beheersen, maar omdat ze bewogen worden door vragen die ze hebben over de wereld, over identiteit, over vrijheid. Mijn expertise in de begeleiding daarin zit in het stellen van de juiste vragen. Ik neem veel ervaring mee, maar ik wil vooral niet zeggen: “ik heb het ervaren dus ik weet hoe het moet”. Ik wil juist zeggen: “ik heb het ervaren, dus ik weet niet hoe het moet”. Misschien is nieuwsgierigheid wel mijn sterkste kracht.’

Uit de eigen bubbel

Hendrikx vervolgt: ‘Uiteindelijk wil ik dat Theater a/d Rijn een plek is waar verschillende verhalen verteld worden, waar verschillende mensen zich in herkennen. Waar ontmoetingen ontstaan en kunstenaars en publiek uit de eigen bubbel stappen, naar buiten kijken en het gesprek aangaan. Dit faciliteren, samen met makers onderzoeken en deze verhalen naar boven halen, is wat ik wil doen.’

Nieuwe kansen op internationaal gebied en jeugdpodiumkunsten

Binnen de ambities van de nieuwe directeur ligt ook het uitbreiden en verdiepen van het netwerk en verbindingen binnen het (internationale) werkveld. Als Vlaming ziet hij dat de samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van de kunsten de laatste jaren meer naar de achtergrond is geraakt. Daarin liggen volgens hem kansen voor de toekomst. ‘De wereld is veranderd en kunst geeft ons een plek waar we nieuwe werelden kunnen bedenken en ontdekken. Een nieuwe generatie jongeren moet daarin een grotere rol krijgen, zij zijn onze toekomstige makers én publiek. Door vroeg in aanraking te komen met kunst leerde ik veel over mezelf en mijn plek in de wereld. Dat gun ik de nieuwe generatie ook: dat zij zelf een centrale rol krijgen in het verbeelden van onze toekomst.’

Lees hier het hele interview met Peter Hendrikx.

Meer nieuws