Ieder vanuit een eigen profiel en expertise, houden zij toezicht op het beleid van De Nieuwe Oost en de uitvoering daarvan. Vier tot vijf keer per jaar komt de Raad samen met het bestuur en bespreken ze de stand van zaken binnen De Nieuwe Oost en haar onderliggende stichtingen. Tussen de vergaderingen door is de Raad voor iedereen binnen de organisatie benaderbaar voor vragen en advies.
De afgelopen periode hebben we na een jarenlange fijne samenwerking afscheid genomen van toezichthouders Willem Hillenius (oud-voorzitter) en Sef Maessen (oud-penningmeester) en is de Raad versterkt met drie nieuwe leden. Samen met de twee zittende leden vormt dit vijftal een welkome aanvulling op het bestuur van onze organisatie, met brede en frisse perspectieven.
Benieuwd naar onze Raad van Toezicht? Hieronder stellen ze zich aan jullie voor.
Sharon de Randamie
Twintig jaar geleden stond ik voor het eerst op het podium als zangeres, voornamelijk in de Nederlandse hiphopscene. Samen met Typhoon (mijn broer) heb ik op de grootste podia van Nederland mogen staan. Inmiddels doe ik al jaren het management van Typhoon, waar ik heb gewerkt aan de professionalisering van de organisatie en verantwoordelijk ben voor de dagelijkse leiding. Daarvoor was ik 8 jaar lang docent aan de Herman Brood Academie, waar ik van heel dichtbij ervaring heb kunnen opdoen over de praktische en zakelijke uitdagingen van artiesten in uiteenlopende fases in hun carrière. De afgelopen jaren heb ik kennisgemaakt met diverse bestuurlijke functies. Zo ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht van Kunstbende en nu een eerste termijn als de nieuwe voorzitter van De Nieuwe Oost. Samen met de nieuwe RvT hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstbestendigheid van DNO en daarmee ook die van de makers.
Helleke van den Braber
Ik ben hoogleraar Culturele Waarde, Mecenaat en Maatschappij aan Universiteit Utrecht. Ik doe onderzoek naar makerschap, en richt me daarbij vooral op de ondersteuningsrelaties die makers opbouwen met hun communities van liefhebbers, fans, ‘vrienden’ en gevers. In mijn onderzoek stel ik de vraag wat de waarde is van makerschap – voor de maatschappij (zijn we als samenleving bereid om in makers te investeren?), voor het publiek (staan we als liefhebbers klaar om makers te ondersteunen als ze ons daarom vragen?), en voor de maker zelf (voelen makers zich gerechtigd om een beroep te doen op hun fans?) Ik draag heel graag bij aan de missie van De Nieuwe Oost om beloftevolle nieuwe theater-, dans-, muziek- en literatuurmakers naar een duurzame beroepspraktijk te leiden. Voor mij is mijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht een prachtige en eervolle kans om te werken aan een goed en duurzaam makersklimaat.
Foto: Valerie Spanjers
Siart Smit
Ik ben zo’n 30 jaar werkzaam in de podiumkunstensector. Sinds 1 januari van dit jaar ben ik directeur van Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Daarvoor was ik onder andere interim directeur van Grand Theatre en directeur van Oerol. Naast lid van de Raad van Toezicht van De Nieuwe Oost ben ik voorzitter van de Quiet Community Leeuwarden (i.o.), een organisatie die mensen in armoede ondersteunt. Ik zet me in voor een toegankelijke podiumkunstensector met goede ontwikkelingskansen en ruimte voor een breed wereldbeeld. Ik hoop een positieve bijdrage aan De Nieuwe Oost te kunnen bieden.
Malika Soudani
Ik ben creatief schrijver, vakdocent creatief schrijven in het basis- en voortgezet onderwijs en (zelfstandig werkend) kok. In 2021 studeerde ik af in Creative Writing aan ArtEZ; momenteel studeer ik Criminologie aan de Erasmus Universiteit. In mijn schrijfworkshops en eigen schrijfwerk houd ik me bezig met uiteenlopende thema’s waaronder spiritualiteit, seksualiteit, intimiteit en diversiteit en inclusie vanuit mijn perspectief als jonge multiculturele vrouw. Als criminoloog in spe buig ik me graag over maatschappelijke vraagstukken rondom een inclusieve, duurzame en veilige samenleving voor iedereen. Sinds vorig jaar ben ik bestuurssecretaris bij Stichting Martin Fondse Music, lid van de Raad van Toezicht van De Nieuwe Oost en actief in De Raad voor de Buitenkunst. Als RvT-lid van De Nieuwe Oost kijk en denk ik graag kritisch mee over de samenwerkingen tussen de dependances, inclusie op de werkvloer en de algehele werkdruk.
Foto: Yvonne Zoethout
Bert Krikke
In mijn werk houd ik mij bezig met duurzame en circulaire ontwikkeling van gebieden en gebouwen. Ik doe dit nu als directeur-bestuurder van Cirkelstad, een organisatie die de circulaire bouweconomie in Nederland aanjaagt. Daarnaast ben ik commissaris bij een aantal woningcorporaties. Ik ben getrouwd met Aneta, we hebben drie kinderen en wonen in Arnhem. In mijn vrije tijd sport ik, lees ik veel en bezoek ik regelmatig theatervoorstellingen en musea, met een voorliefde voor moderne kunst. Binnen de Raad van Toezicht van De Nieuwe Oost richt ik me vooral op vastgoed en financiën. Ik vind het belangrijk dat De Nieuwe Oost een financieel gezonde organisatie is en blijft en dat de huisvesting voor alle drie onderdelen goede randvoorwaarden biedt om optimaal te kunnen presteren. Zo ben ik ik al vanaf de start van de ontwikkeling van het huidige gebouw betrokken geweest bij de huisvesting van Theater aan de Rijn.