Zoeken

Over de residentie
‘De kern van mijn makerschap is het vertellen van het verhalen. Muziek is heel lang mijn voornaamste discipline geweest, maar ik heb de veelzijdigheid van mijn makerschap opnieuw omarmt en wil dus nieuwe vormen ontdekken. Met het verhaal als vetrekpunt voelt het verkennen van mijn ‘stem’ als schrijver en theatermaker als een natuurlijke ontwikkeling. Tijdens deze residentie wil ik dichterbij de kern komen van het verhaal dat ik wil vertellen en ook mezelf als performer op het podium beter leren kennen. Deze zoektocht staat in het teken van het leren vieren van mijn veelzijdigheid. Het doel is om aan het eind van deze residentie een beter beeld te hebben van het stuk dat ik wil maken en wat ik daarbij nodig heb.’

Over de maker
Xillan Macrooy (artiestennaam XILLAN) is muzikant, schrijver en storyteller. Geboren en opgegroeid in Paramaribo, waar de culturele diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. Als Surinaamse millennial is hij opgegroeid tussen twee werelden in. Aan de ene kant de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met roots in o.a. Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe culturele vormen aannamen. Aan de andere kant groeide hij ook op met de Amerikaanse en Europese helden van zijn ouders; westerse popcultuur stond voor Xillan synoniem voor de jeugdcultuur in Paramaribo.

Van kinds af aan is Xillan gefascineerd door kunst, en voelde de drang om deel uit te maken van de kunstwereld. Hij wilde ook iemand zijn die met zijn woorden, beelden en klanken de tijd kon weerspiegelen aan de maatschappij en daarmee de tijdgeest kon vastleggen en beïnvloeden. ‘In al mijn makerschap streef ik naar verbinding, bevrijding en transformatie; mijn ultieme doel is om bruggen te slaan tussen verschillende culturen en bij te dragen aan de vooruitstrevende inclusieve samenleving hier in Nederland.’

>Lees meer over de residentie van XILLAN bij Theater a/d Rijn

>XILLAN is als vaste maker aangesloten bij BRUT. Meer weten over XILLAN? Lees zijn complete biografie.

Meer nieuws