Zoeken

Dit jaar is het Wintertuinfestival anders dan anders. Vanaf 1 november navigeert het Nijmeegse festival met fictie als gids en de verbeelding als kompas het publiek een maand lang door deze roerige tijd, zowel on- als offline. Op zaterdag 27 november komt al het programma samen op de afsluitende festivalavond in Doornroosje. Reken op gesprekken, interviews, podcasts, wandelingen en publicaties met onder meer Connie Palmen, David van Reybrouck, Hanna Bervoets, Joost Oomen en nog veel meer gevestigd en opkomend talent.

Op 1 november gaat het Wintertuinfestival 2021 van start. Vanaf dat moment luistert, loopt, leest, kijkt, praat of schrijft de festivalbezoeker mee en vindt verdieping in interviews, publicaties, podcasts en meer. De programmering, die niet uitsluitend maar voornamelijk online plaatsvindt, is bedoeld ter verrijking van de grote festivalavond op zaterdag 27 november in de Nijmeegse poptempel Doornroosje. Hier komen de schrijvers en artiesten samen die een maand lang voorbij zijn gekomen. Kortom: de festivalmaand als blikverruimer en de festivalavond als ontmoetingsplek.

Luister je mee?
In de podcastreeks Radio Debuut vertellen debutanten Lisa Weeda en Maxime Garcia Diaz over hun debuten, debuteren in coronatijd en het belang van literatuur. Op 27 november draagt Lisa voor uit haar debuut Aleksandra en laat Maxime, samen met mederebellen Dean Bowen en Martin Rombouts, van zich horen tijdens een optreden van Poetic Resistance.
Voor Het Voorgesprek, een podcast bestaande uit drie interviews, gaat schrijver Marjolein Visser één-op-één in gesprek met literaire mastodonten Connie Palmen, David van Reybrouck en Hanna Bervoets over fictie, non-fictie en autofictie. Op de festivalavond praat het viertal gezamenlijk verder over het thema ‘fictie als gids’ tijdens het programmaonderdeel Het Grote Gesprek.

Kijk je mee?
In De Grote Beloftes presenteren talenten Laurens van de Linde en Jordi Lammers hun chapbooks aan de hand van unieke performances. Eerder in november verschijnen er voorpublicaties van Laurens’ vijfdelige zine Paviljoen van het tijdelijke geluk en Jordi’s verhalenbundel Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura op literair platform Notulen van het Onzichtbare.
Ook vindt, onder leiding van Joost Oomen en Wout Waanders, de kick-off van De Twintigers plaats. Dit zijn twaalf schrijvers die debuteerden in coronatijd en in wisselende samenstelling door de lage landen gaan touren. Op het Wintertuinfestival presenteren, naast Joost en Wout, ook Loes Wijnhoven en Sholeh Rezazadeh op eigen wijze hun debuut aan het publiek.

Loop je mee?
De hele maand november vormt de Nijmeegse binnenstad het decor voor een route langs twintig Zeer Korte Verhalen van de dit jaar overleden schrijver A.L. Snijders. Deze leesroute kan door iedereen gelopen worden op een moment naar keuze. Wie liever in groepsverband ‘De weg’ bewandeld, meld zich aan voor een van de twee wandelleesclubs.

Of lees je mee? Praat je mee? Schrijf je mee?
Maar dit is nog lang niet alles! Het volledige on- en offline festivalprogramma is te vinden op wintertuinfestival.nl. Tickets voor 27 november kosten € 17,50 of € 12,50 en zijn te koop via de website.

Fictie als gids
Het thema van het Wintertuinfestival is dit jaar ‘fictie als gids’, waarbij fictie wordt ingezet om samen te kijken naar de wereld van vandaag. Het dagelijks nieuws, en een niet aflatende stroom meningen en theorieën, eisen een groot deel van onze aandacht op, en zijn de lens waardoor we de wereld zien. Samen met schrijvers, dichters, performers, muzikanten, kunstenaars én het publiek wordt de wereld een maand lang gelezen zoals je een boek leest: open en aandachtig.

Meer nieuws