Zoeken

Daar zijn ze weer: de Wintertuinsessies. Deze keer vroegen wij Yentl van Stokkum haar ideale talkshow samen te stellen. Het resultaat is ‘It’s not literature. It’s witchcraft’: een podcast-tweeluik waarin Yentl in gesprek gaat met Charlotte van den Broeck, Asha Karami, Nikki Dekker en Annemieke Dannenberg.

Ze praten over hun werk, het schrijverschap, het voordragen van gedichten, het bezweren van lezers, feminisme, tarot en magie. Met als houvast een uitspraak die ooit werd gedaan over het werk van Clarice Lispector: ‘Be careful […] It’s not literature. It’s witchcraft.’

Yentl debuteerde in maart 2021 met de bundel Ik zeg Emily, waarin ze onder andere zoekt naar de grens tussen poëzie en bezwering. Deze grens maakt onderdeel uit van haar poëtica, maar ze weet nog niet precies op welke manier. Wel heeft ze met regelmaat het idee dat er iets in de letteren zit dat heel dicht tegen een vorm van magie aanschurkt. Misschien omdat schrijvers pogen door middel van taal een werkelijkheid te manifesteren. Misschien omdat poëzie een vorm van transformatie behelst. Of misschien komt het doordat schrijvers contact zoeken met iets dat vaak nog ongedefinieerd is. Een lezer, het onderwerp, de wereld om hen heen, zichzelf, iets hogers. Wie zal het zeggen.

In ieder geval is ook in een toverspreuk ieder woord belangrijk. Zoals voor een schrijver ieder woord belangrijk is.

Op 17 juni verscheen de proloog op Yentls Wintertuinsessie. In deze proloog introduceert Yentl het tweeluik dat verschijnt op 1 en op 8 juli. Op Spotify, Soundcloud en in je favoriete podcastapp.

 

Wintertuinsessie: It’s not literature. It’s witchcraft #1 Proloog

Meer nieuws