Zoeken

Over de voorstelling

Een meisje loopt na een eindexamenfeest naar huis. Klaar om de wereld te ontdekken raakt ze verdwaald in de wijk waar ze al haar hele leven woont. Ze herkent de straten niet, de huizen heeft ze nooit eerder gezien.

Een man ligt wakker in de slaapkamer van een huis dat veel te groot is voor hem en zijn dochter. Sinds de dood van zijn vrouw heeft hij het idee dat de tijd niet meer gelijkloopt. Hij stapt uit bed, loopt de tuin in en kijkt naar boven.

Daar ergens zweeft een astronaut, eenzamer dan wie ook, steeds iets verder weg.

Over Lowie van Oers

In 2016 schreef en speelde Lowie van Oers de veelgeprezen solo Turing (Theaterkrant *****), een persoonlijke monoloog over de beroemde wiskundige Alan Turing en de liefde voor het denken. Suze Milius regisseerde de voorstelling. Met Over de natuur van de dingen – losjes geïnspireerd op de Rerum Natura, het leerdicht over geluksfilosoof Epicurus – zetten ze de samenwerking voort.

Regisseur Suze Milius

Regisseur Suze Milius ontving op het Nederlands Theater Festival de Erik Vos Prijs 2018, de prijs voor bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers. Milius krijgt de prijs voor haar ‘empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling’, die ‘nieuw, overtuigend en belangwekkend’ is volgens de jury.

Credits

Tekst: Lowie van Oers | Regie: Suze Milius | Spel: Lowie van Oers, Roel Swanenberg, Eva Zwart | Set design: Studio Dennis Vanderbroeck | Muziek: Christiaan Verbeek | Dramaturgie: Janine Brogt | Lichtontwerp: Rob Daanen | Productie: Daphne Storms | Artistiek advies: Eve Hopkins en Piet Menu | Publiciteitsbeeld: Tim Enthoven | Productie: De Nieuwe Oost en Het Zuidelijk Toneel

Eve Hopkins over Over de natuur van de dingen

“Lowie vertelt kleine verhalen binnen het grote geheel – over hoe de mens zijn weg zoekt in de wereld en daarbij al dan niet moedwillig verdwaalt. Door het spoor bijster te zijn, kom je soms onverwachts op de juiste plek terecht.”

Piet Menu over Over de natuur van de dingen

“Huisregisseur Suze Milius en Lowie van Oers tonen hoe helderheid en eenvoud leiden tot grote rijkdom. In drie persoonlijke verhalen vatten ze ons hele universum.”

Podcast Over de natuur van de dingen

De officiële aftershow van ‘Over de natuur van de dingen’ van Lowie van Oers. In het programma ‘Alles is zo groot’ gaat Dennis Gaens in gesprek met filosoof Ruud Welten, dramaturge Janine Brogt en schrijver en muzikant Laurens van de Linde. Ze praten onder andere over het overview effect, de tragedie van het zoeken, hoe ervaring je leert dat je niks leert (behalve dat je niks leert), indoor astronauten en een kleine baviaan.

Live opgenomen in Theater a/d Rijn in Arnhem op 16 november 2018. Of in een parallelle wereld op een ander tijdstip. Beeld: Tim Enthoven.