Zoeken

Zijn wij de laatste generatie die sterft in hetzelfde lichaam waarin we werden geboren? Door medicijnen, chirurgie en technologie zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om ons lichaam te veranderen. “Je bracht je fysieke realiteit in lijn met je mentale indruk van jezelf. Zou het niet goed zijn als we dat allemaal zouden kunnen doen?”, ​​vraagt Victor Stein aan transgender Ry Shelley in de recente roman Frankissstein van Jeannette Winterson.

Dit zijn geen sciencefictionvragen maar realiteit. In een wereld waar lichamen niet alleen worden gemanipuleerd met photoshop en filters, maar mensen daadwerkelijk een operatie ondergaan om eruit te zien als Ken of Barbie. Waar robots meer en meer op mensen zijn gaan lijken en kunstmatige intelligentie ervoor zorgt ze zich ook als mensen gedragen. En in een tijd waarin we onze neurale activiteiten en bewustzijn kunnen uploaden.

Wat betekent dit voor performances waarin de lichamelijke aanwezigheid van mensen altijd in het middelpunt van aandacht staat?

In dit praktijkgerichte symposium willen we de invloed van posthumanisme, cyborgs en robots op performance ervaren en bespreken. Wat is de waarde van het menselijk lichaam op het podium en in het publiek in deze tijd? Welke rol zullen robots en cyborgs in het theater spelen? Wat is de toekomst van een performance als de mens zichzelf overstijgt? 

Dries Verhoeven (beeldend kunstenaar) zal vertellen over het proces van het creëren van geluk waarin een mensachtige kunstmatig geluk verkoopt. Naast Dries hebben we Maaike Bleeker (hoogleraar theaterstudies aan de Universiteit van Utrecht) uitgenodigd om te reflecteren op actuele ontwikkelingen.

Moving Futures

Stadstheater Arnhem en Theater aan de Rijn staan van 25 – 27 maart in het teken van Moving Futures Festival voor grenzeloze dans. Met voorstellingen, pop-up performances, films, workshops en (na)gesprekken krijg je wederom de kans om kennis te maken met de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en performance. Lees meer en bekijk het programma op movingfutures.nl

Aanmelden

Studenten van ArtEZ, de Radboud Universiteit, HAN en NCPA-partners: gratis toegang (aanmelden verplicht!)

Professionals, makers en performers: €5,00 incl. drankje.

Bronnen

Orbach, Susie. “Will this be the last generation to have bodies that are familiar to us?” In: The Guardian.

Winterson, Jeanette. Frankissstein. London: Jonathan Cape, 2019.

Teaser Moving Futures Festival 2020

Teaser Moving Futures Festival 2020