Zoeken

Jaarlijks nodigt De Nieuwe Oost enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in Theater a/d Rijn. In deze periode kunnen ze onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het De Nieuwe Oost team.

Residentie november 2021 MAISON the FAUX

Tijdens de residentie van MAISON the FAUX is er materiaal worden ontwikkelt voor een multidisciplinaire installatie die in februari zal worden gepresenteerd als onderdeel van de tentoonstelling “FLESHPOT un Triptyque by MAISON the FAUX” in Kunsthal Kade in Amersfoort. Een installatie die zal bestaan uit verschillende elementen; tijdens de residentie werd er gewerkt aan een soundscape, fysieke objecten en beeldmateriaal. Dit zal in februari samengevoegd worden tot een installatie waarin mode, theatraliteit en kunst samenkomen.

De eerste week van de residentie voegde composer A. Crespo Barba zich bij MAISON the FAUX en lag de focus op het ontwikkelen van een soundscape. In de tweede week werd er samengewerkt met We Are UBERNERD, die met Maison the Faux  gewerkt aan de videografie en fotografie.

Schurend Paradijs voor MAISON the FAUX

Schurend Paradijs staat voor Maison the Faux in het teken van het spanningsvelden rondom overdaad en overvloed; de tegenstrijdige wereld van een paradijs vol overvloedigheid. Een wereld zonder verval; een vruchtbare onbegrensde plek waar niks vergaat, schimmelt, rot of verkwijnt. Is dit wel iets wel naar zouden moeten verlangen? De grens tussen begeerlijkheid en hebzucht is klein wanneer er veel kapot wordt gemaakt op de weg naar paradijselijke overvloed. Is een paradijs nog wel hetzelfde wanneer het “heerlijke” overdadig wordt? 

Over de makers

Het modehuis en creative studio, MAISON the FAUX, onderzoekt nieuwe vormen van mode door middel van beleving, interactie en performativiteit. Het handschrift van MAISON the FAUX kenmerkt zich door een maximalistische blend van mode, decor, styling en ruimtelijke vormgeving. MAISON the FAUX creëert “FAUXperiences” totaalbelevingen die het publiek uitdagen om de wereld in een nieuw licht te zien. Bij De Nieuwe Oost brengen ze hun ervaring in het theater en zoeken ze de verdieping: waar liggen de grenzen tussen mode en theatraliteit, vorm en inhoud?

A. Crespo Barba (1995, Spanje) is artiest en componist. Zijn muziek is een mix van vele invloeden die gaan van Radiohead tot klassieke muziek of de oudste flamenco vormen. Zijn manier van denken over kunst brengt samenwerkingen mee met experimentele choreografen, visuele kunstenaars of modeontwerpers zoals MAISON the FAUX, Boris Edrosa, LITTLE WOTAN of Lukas Karvelis. Momenteel werkt hij aan een nieuwe productie voor de festivals November Music en Flamenco Biënnale Nederland.

UberNerd is een creatief collectief, bestaande uit Ninu en Savo Dramis. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie Communicatie en ontwerpen met een focus op fashion.  Na hun afstuderen hebben ze hun eigen fashion label opgericht, maar al snel realiseerden ze zich dat ze zich liever focussen op de constructie van de mode-identiteit. Ze zoeken altijd naar nieuwe technologieën waarmee ze zichzelf kunnen uitdrukken en hun visie van de toekomst vorm kunnen geven. Hun vaardigheden variëren van design en interpretaties tot de artistieke uitvoering van projecten. Het collectief vindt samenwerkingen met andere artiesten belangrijk voor hun eigen artistieke ontwikkeling.

Credits

Compositie: A. Crespo Barba
Videografie/ fotografie: We are UberNerd
Behind the scenes fotografie: Atelier Pamfilie

Icons: Latishia & Elaine represented by Gem Faces
B. represented by PARKER MGMT

Make-up: Sandra Govers
Met ondersteuning van Candle Triebel

Haar: Bianca van Zwieten voor Wella Professionals
Met ondersteuning van Wiardi Koopmeiners & Lola Jansen voor Sjenkels Rotterdam

Nail artist – Daniel Smedeman

Atelier – Marloes Dadswell

Team de Nieuwe Oost Tommy van den Broeck & Danique Jongbloed

Met dank aan Julia de Moor, Samir Duratovic & Arno Verbruggen