Zoeken

In samenwerking met Theater MIMIK en productiehuis BRUT Deventer organiseert Ischa den Blanken op 1 juni 2024 het Luisterfestival SCHELP, een dag in MIMIK waarin bezoekers gezamenlijk kunnen luisteren naar live uitvoeringen van een paar van de beste fictie audioproducties die Nederland rijk is. De enige regel is: waargebeurde verhalen zijn verboden!

Aanvulling op de huidige podcastverhalen

De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van de podcast heeft de afgelopen jaren tal van nieuwe stemmen, bijzondere verhalen en belangrijke thema’s voor het voetlicht gebracht. Toch ziet schrijver en audiomaker Ischa den Blanken één grote afwezige in het huidige podcast-aanbod: het klassieke hoorspel. De toplijsten van podcastplatforms worden gedomineerd door documentaires en gezellige ‘keukentafelgesprekken’ en daar moet volgens Ischa snel verandering in komen.

 

Ischa den Blanken over SCHELP:

“Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld waargebeurd verhaal”, legt Ischa uit, “maar er is iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij. Je hoeft er niks mee, niets van te vinden. Je mag je alleen maar verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker.

Ik deal op dagelijkse basis al meer dan genoeg met de echte wereld. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.”

Herleven Nederlandse hoorspel

Nederland heeft een rijke hoorspeltraditie en een poel vol dappere audiomakers. Er bestaan filosofische audiocollages, duistere hoorspelen, volwassen sprookjes, thrilleropera’s, kinderavonturen, installaties, audiowandelingen en films zonder beeld. SCHELP laat haar bezoekers kennismaken met een paar parels uit dit obscure aanbod. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven.

Programma

Op 1 juni is er tussen 13:00u en 23:00u in en om theater MIMIK van alles te beluisteren. Het programma en ticketverkoop worden in de komende weken aangekondigd. Save the date en houd de kanalen van Luisterfestival SCHELP in de gaten: www.festivalschelp.nl

 

Meer nieuws