Zoeken

Nikki Dekker

schrijver

Nikki Dekker is schrijver en radiomaker.

NIKKI DEKKER (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal Magazine, De Revisor, Deus Ex Machina en op De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten over de systemen waarin wij allen vastzitten en hoe je daaruit kunt breken. In maart 2019 verscheen Nikki’s radiodocumentaire Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven. Nikki is geselecteerd voor de tweede editie van CELA.

Drie heksen die je absoluut moet leren kennen

1. Baba Jaga, het archetype van de heks. Ze is een bosgeest, een monster dat mensen eet, en/of Moeder Natuur – dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Wat wel zeker is: ze woont in een huis op kippenpoten, dat zich, naar het verhaal gaat, afkeert van de mensen die het ongevraagd opzoeken. Wie zich in Baba Jaga verdiept, stuit op een bibliotheek van volksverhalen (klik hier) en een internetfandom dat zich uitstrekt van de Japanse Ghibli-films (klik hier) tot Hellboy (klik hier).

2. Tia Dalma van Pirates of the Caribbean. Eigenlijk is Tia Dalma een zeegodin, maar sinds ze in mensenvorm is gevangen, leeft ze als heks. Ze geeft hulp en advies aan mensen in nood, zoals Jack Sparrow, die een pot met zand krijgt. Dat lijkt misschien zinloos, maar dit is hoe magie werkt. We branden een kaarsje voor een zieke, kloppen af, slaan een kruisje, of hangen samen met onze geliefde een hangslot aan een brug. Zolang we erin geloven, werkt het.

3. Circe, de vrouw die mannen in zwijnen verandert. Wie haar wil leren kennen, kan beter niet bij de bron beginnen; ze is maar een voetnoot in de Odyssee. Beter lees je de roman Circe van classicus en schrijver Madeline Miller. In deze hervertelling neemt Circe niet slechts een hoofdstuk in het epos van heldhaftige mannen in – zij ís de held. Een nimf die zichzelf redt, verbannen op haar eigen eiland, te midden van kleinzielige mannen en arrogante goden.

Op zaterdag 17 augustus staat Nikki Dekker op Lowlands met Spreuken. In dit manifest voor hekserij houdt Yentl van Stokkum een seance voor de Brontë-zusters, brengt Obe Alkema ultrakorte literaire horoscopen en roept Nikki Dekker de heksen aan, neem deel aan een ritueel voor uitgestorven diersoorten met Dominique de Groen en aanschouw Dean Bowen in een magisch moment.

Te bestellen in onze webshop

een voorwerp dat nog leeft

Elke minuut worden in Nederland 1 koe, 1 lam, 3 kalveren, 28 varkens en 1093 kippen vermoord. Noem het boerderij, en het is een culturele traditie. Noem het bio-industrie, en het is een bedrijf dat goed of slecht gerund kan worden. Noem het moord, en ineens gaat het pijn doen.
Ziekte is winstgevend. Geweld is winstgevend. Moord is winstgevend.
Pijn is voelen dat er iets niet goed gaat. Als je gevraagd wordt dat te negeren, ermee te leven, word je gevraagd te leven met iets wat niet klopt.

In de essays en gedichten in een voorwerp dat nog leeft verbindt Nikki Dekker persoonlijke associaties, ideeën en ervaringen met een kritisch denken over kapitalisme, seksisme en kolonialisme. Ze schrijft over systemen, onderzoekt en bevraagt die, en wijst ons op de paradoxen waarin we ons bevinden. Welke vrijheden geven we ons lichaam, onze carrière en ons liefdesleven in een wereld die bepaald wordt door macht en marketing?

een voorwerp dat nog leeft is een gedachtecircus over activisme en magie, maar ook over een persoonlijke strijd.

Bestel een voorwerp dat nog leeft hier.

Fragment uit 'een voorwerp dat nog leeft'

De Optimist publiceerde een fragment uit een voorwerp dat nog leeft van Nikki Dekker. Lees een exclusief voorproefje van het chapbook hier.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie contact op met Thom

Gerelateerd nieuws

This site is registered on wpml.org as a development site.