Zoeken

Een vakjury van de Volkskrant selecteert ieder jaar de literaire talenten om in het oog te houden. In 2020 was dit Iduna Paalman. Op de valreep van het meest bizarre jaar ooit riep de jury Joost Oomen uit tot het literaire talent van 2021. Simone Atangana Bekono werd de titel van derde talent toebedeeld.

Literaire talent 2021

In november 2020 verscheen de debuutroman van Joost Oomen Het Perenlied bij uitgeverij Querido. Over het schrijven van zijn roman vertelt hij in de Volkskrant aan Tom Hofland (literaire talent 2018):

‘Hoe kun je ongeremde vrolijkheid in je kunst brengen zonder dat het klef wordt? Met die vraag speelde ik in O Ratelslang en ik heb geprobeerd dat onderzoek voort te zetten in mijn roman. Ik wil de wereld vrolijker en minder efficiënt maken. Dat probeer ik op het toneel, maar dat kan ook op papier.’

Wat kunnen we van Joost verwachten in 2021? Deze maand verschijnt van zijn band Kruidkoek het nummer Vruchtjes eten op vinyl. In het voorjaar komt de Italiaanse vertaling van zijn chapbook De zon als hij valt uit bij uitgeverij Tunué. Ook wil Joost een boek schrijven over mensen die naar de maan verhuizen én nieuwe poëzie maken.

Het derde talent

Iets eerder in 2020, in september om precies te zijn, verscheen de debuutroman Confrontaties van Simone Atangana Bekono bij Lebowski Publishers. Eerder gaf de Volkskrant haar hier al vier welverdiende sterren voor:

‘Met Confrontaties maakt Atangana Bekono de hoge verwachtingen waar: het is een bijzondere roman en ik-verteller Salomé, de jongste dochter van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder, is een boeiend personage.’

Voor Confrontaties werd Simone tot derde talent benoemd. Vorig jaar werd Simone ook al tot derde talent uitgeroepen wegens haar bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Deze bundeling van gedichten en brieven verscheen in 2020 in Engelse vertaling bij The Emma Press. Volgens de jury schrijft Simone op haar best in passages over racisme.

Voordrachten

Op Notulen van het Onzichtbare dragen Joost en Simone voor uit hun debuten.

Meer nieuws