Zoeken

Uitgeverij Jurgen Maas heeft de Pé Hawinkels Prijs gewonnen. Dit is een
nieuwe prijs voor makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken. De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje, Nijmegen. De in 2013 opgerichte Uitgeverij Jurgen Maas focust zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, en op literaire en journalistieke non-fictie. Aandachtsgebieden zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika, en de multiculturele samenleving.

‘Runner up’ en eervolle vermelding
De ‘runner up’ van de winnaar was de Lezeres des Vaderlands. Tot begin dit jaar turfde dit geheimzinnige personage het gehalte aan besproken vrouwen en de vrouwelijke recensenten in de landelijke dag- en weekbladen. Ook zij kreeg, net als de winnaar, van de jury direct volledige instemming. ‘Maar waar de Lezeres des Vaderlands iets constateert, voegt Uitgeverij Jurgen Maas ook echt iets toe,’ aldus de jury.

Er was één eervolle vermelding: voor Dennis Gaens en zijn literaire podcast ondercast. Een platform voor literair talent dat literatuur in al haar vormen toont.

Iedereen kon nomineren
Voor de Pé Hawinkels Prijs kon iedereen een organisatie, project of persoon nomineren De vraag die aan het publiek gesteld werd: welke schrijver, dichter, vertaler, journalist, filmmaker, uitgever, boekhandelaar droeg de afgelopen tijd met een bijzonder initiatief bij aan de verbreding van de literatuur? Uit al deze nominaties koos de jury – bestaande uit schrijver Nina Polak, redacteur Jasper Henderson en boekverkoper Edith Vroon – Uitgeverij Jurgen Maas als winnaar.

Juryrapport
Het juryrapport meldt over de winnaar: ‘Met zijn werk raakt Jurgen Maas aan iets heel belangrijks. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Jurgen Maas pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. (…) Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van de literatuur op, als wel de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’
Over de Lezeres des Vaderlands stelt de jury: ‘Wat wij zo waarderen in de Lezeres des Vaderlands is dat ze iets heeft blootgelegd en dat belangeloos deed. Het had natuurlijk iets beperkt, alleen maar lekker tellen, maar het ging om de bewustwording en door haar consequente aanpak bereikte ze haar doel. Door het gebruik van social media wist ze haar boodschap op een intelligente manier te verpakken en bereikte ze veel mensen.’
Over Dennis Gaens en ondercast: ‘Waar Amerika grossiert in literaire podcasts, heeft Nederland ondercast. (…) Het literaire tijdschrift heeft het moeilijk, de podcast heeft de toekomst. Laat Dennis Gaens een voorbeeld zijn.’

Over het initiatief
De Nieuwe Oost is initiatiefnemer van de Pé Hawinkels Prijs en richt zich als productiehuis nadrukkelijk op ontwikkeling binnen het vakgebied. Met deze prijs wordt vernieuwing in de literatuur beloond en onder de aandacht gebracht. Het betreft een symbolische prijs. Uitgeverij Jurgen Maas ontving op het Wintertuinfestival een speciaal voor de gelegenheid gemaakt kunstwerk van kunstenaar Marina Tadic.

Hawinkels
De Pé Hawinkels Prijs is vernoemd naar de schrijver die precies 40 jaar geleden overleed. Hawinkels (1942-1977) was in de jaren zestig en zeventig vernieuwend met zijn multidisciplinaire schrijverschap. Hij liet zich niet in een hokje stoppen. Hij schreef proza, poëzie, columns, jazzrecensies, vertalingen (van o.a. Thomas Mann) en zelfs songteksten (voor Herman Brood).

Meer nieuws